Workshops 2017
Välj den workshop som du tycker verkar mest intressant. Alla workshops pågår mellan 09.00-11.00 lördagen den 28/10.

1. Fräsch på riktigt - välj tvål, schampo och hudkräm som är snällare för hälsan och miljön

Vem vill bli allergisk av att lukta gott? Eller riskera att störa hormonerna när kroppen smörjs in? I år fortsätter vi kampanjen Fräsch på riktigt under Miljövänliga Veckan. Vi vill att schampot gör samma resa som eko-bananerna – rätt ner i kundkorgen! Du får lära dig varför det är viktigt att välja schyssta produkter till huden och håret och hur vi kan få fler att välja bättre produkter. Du får också tillverka en egna produkter. Ta gärna med några små burkar med lock.
Läs mer på www.naturskyddsforeningen.se/frasch och http://www.surfejs.se

2. Påverka Ljusdals miljöarbete!

2018 ska Ljusdals kommun presentera ett nytt miljöprogram och innan dess vill vi höra dina synpunkter. Programmet kommer att leda vårt miljöarbete de kommande 3-4 åren. Ta chansen att diskutera frågorna med politiker och tjänstemän från kommunen.

3. Jordens Vänner: Klimaträttvisa och genus

KLIMATFÖRÄNDRINGAR FÖR MED sig skördeminskningar, översvämningar och förlorade inkomster, vilket ökar tryck på äldre, sjuka, hushållning, odling och matlagning som i stor grad är bördor som huvudsakligen tilldelas kvinnor i många delar av världen. Kvinnor är ofta mer påverkade av fattigdom och mat- och vatten brist vilka båda förvärras av klimatförändringar. Social och politisk instabilitet är mer troligt att drabba länder där klimatrelaterade katastrofer är vanliga och där det är brist på mat. I denna workshop med Jordens Vänner fördjupar vi oss i hur klimatförändringar påverkar olika kön annorlunda och där kvinnor i större utsträckning drabbas hårdare.

4. ”Redesign the World”

En interaktiv workshop där deltagarna arbetar i mindre grupper för att utveckla och konkretisera sina idéer till reella
projekt. Under vår ledning får ungdomarna uppleva hur ett projekt tas fram och drivs samt nyttiga tips att tänka på under projektets gång. Grupperna delas upp så att de innehåller olika typer av karaktärer som gör så att gruppdynamiken blir smidig och
funktionell. Projekten tas fram genom smarta metoder som bygger på entreprenörskap och effektivt teamarbete. Genom att sträva efter genomtänkta och verklighetsanknutna projekt uppmuntrar vi ungdomarna att förverkliga sina projekt och på så sätt bli den sorts change agents som världen behöver.

5. Vindkraft - en bra energikälla?

Energibehovet på jorden ökar och vårt sätt att producera energi blir allt viktigare.
Ljusdals kommun har valt att satsa på vindkraftverk eftersom vi har bra vindförhållanden och stora arealer. Följ med på besök till en av våra vindkraftsparker och se hur ett vindkraftverk fungerar. Vi kommer att prata om och ställa oss frågan - går det att kombinera vindkraft, bra miljö och turism?

6. Måla graffiti på soptunnor

Soptunnor, sophantering och återvinning är en viktig del av vårt samhälle. I Ljusdal vill vi lyfta fram våra soptunnor och göra dem fina och roliga så att de gör Ljusdal fint och roligt. Vi vill gärna att ni hjälper till! Graffitikonstnären Charlie Granberg håller i workshopen och ni målar.

7. Hur kan vi ha en hållbar garderob?

Hur kan du skapa och inspireras till att ha en garderob som är hållbar och som du trivs med? Remake Stockholms Stadsmission berättar om hur de tänker kring hållbart mode, en hållbar garderob och hur du som konsument kan agera för att bli mer medveten, ta medvetna beslut, bidra till ett mer hållbart samhälle och känna samtidigt känna dig inspirerad!
Du kommer även får vara med på en lagnings-workshop där du praktiskt får testa sätt att förlänga livet på det du redan har i din garderob. Här får du också tips för att ta med dig och ha möjlighet att lära andra! Remake vill vara en del av omställningen med dig!Arrangörer
region gävleborg
region dalarna