Frågor och svar


Hittar du inget svar på din fråga? Hör gärna av dig till oss! info@miljotinget.se

Vilka datum är Miljötinget 2019?
15-17 november

Vart?
I Söderhamn på Norrtullskolan

Vad kostar det?
För elever är det gratis då skolan ska stå för anmälningsavgiften på 350 kr/elev.

Vad är Miljötinget?
Miljötinget är nordens största miljöevenemang för unga och anordnas vartannat år i Gävleborg och Dalarna. Miljötingets unika koncept lyder: Att blanda kunskap och utbildning med nöje och nätverkande, på så sätt skapa ett lyckat forum för lärande.

Hur ser en typisk dag på Miljötinget ut?
Miljötingets konferensdagar är väldigt olika i sitt upplägg. Vi vill skapa ett program som alla kan känna sig trygga i och upplever inspirerande. Därför försöker Miljötinget att ha ett varierat programupplägg för konferensdagarna.

Vem får delta på Miljötinget?
Miljötinget 2018 är öppet för alla åttonde- och niondeklassare samt gymnasieelever i Dalarna och Gävleborg. Du måste dock ha en sändande organisation - vanligtvis en skola. Du kan också bli skickade av din fritidsgård, förening, kommun, regionförbund eller annan organisation.

Vilka åker på Miljötinget? Och måste en kunna något innan?
Miljötinget är öppet för alla, många olika sorters människor samlas på Miljötinget. Miljötinget är en mötesplats för alla unga som är intresserade av miljöfrågor på ett eller annat sätt. Den enda förkunskap du behöver, är ett intresse av att träffa nya kompisar och lära dig nya saker. Genom en positiv inställning, nyfikenhet, öppenhet och en vilja att delta aktivt kommer du ha hur kul som helst på Miljötinget!

Hur anmäler en sig till Miljötinget?
Kontakta närmsta lärare eller rektor och berätta att du vill anmäla dig till Miljötinget. Antagligen så har ni en kontaktperson på din skola. Därefter kan du anmäla ditt deltagande här på hemsidan. Har ni ingen kontaktperson på er skola, hör av er till oss så hjälper vi dig!

Hur tar en sig till Miljötinget?
Du som kommer utifrån Gävleborg/Dalarna får din resa betald av din sändande organisation. Om du kommer från Gävleborg/Dalarna bjuder X-trafik och Dalatrafik på din resa. Några dagar innan evenemanget kommer all information du kan behöva veta inför ditt deltagande via mail (och även hem till dig om du valt att få information via post vid din anmälan). Men information finns även på hemsidan.

Vilka regler gäller på Miljötinget?
Vi har två regler som vi är väldigt noga med;
1. Att visa andra respekt och hänsyn
2. Absolut drog- och alkoholförbud. Slumpmässiga alkotester görs, vid positivt utslag måste du lämna arrangemanget direkt samt bekosta hemresan själv.

Vad är Programrådet?
Programrådet består av 15-20 ungdomar som har gemensamt att de vill utveckla arrangemanget vidare. Programrådet ser till att det är rätt frågor som diskuteras på Miljötinget och att de diskuteras på ett bra sätt. Ungdomarna fungerar som Miljötingets ambassadörer de formar, marknadsför och genomför konferensen tillsammans med projektledningen. Programrådet har ett stort ansvar för att alla ska ha det kul och må bra på själva tinget.

Hur blir en Programråd?
Programrådet för 2018 är redan klart men under Miljötinget kommer du kunna anmäla att du är intresserad av att sitta i programrådet 2019.
Får man delta även om en inte bor i Dalarnas eller Gävleborgs län? Kan en förening skicka mig?
Du måste ha en sändande organisation som står för din deltagaravgift. Det kan vara din skola, kommun, fritidsgård, landsting eller förening. Om du har detta brukar det inte vara något större problem. Kontakta oss om du har frågor.

Får en mat?
I deltagaravgiften ingår allting som uppges på Miljötingets program. Resor fram och tillbaka, mat, föreläsare, workshops och nöjen.
Sista anmälningsdagen har varit, men jag vill jätte gärna delta på Miljötinget, finns det någon möjlighet?
Efter sista anmälningsdagen gäller ”först till kvarn…” om det finns platser kvar, kontakta oss.

Är anmälan till Miljötinget bindande?
Anmälan är bindande. Den skola/organisation binder sig till att betala din anmälningsavgift även om du är sjuk eller av någon anledning inte kan åka. Givetvis får din skola/organisation skicka en annan person istället.

Fixar skolan ledigt åt mig?
Genom att en anmälan godkänns tar Miljötinget för givet att detta även innebär ledighet från skolan, men prata gärna med din klassföreståndare för säkerhets skull.

Jag är vegan, allergiker… går det att ordna min mat ändå?
Det är mycket viktigt att du med specialkost uppger dina önskemål på din anmälan. Detsamma gäller eventuella sjukdomar eller mediciner. Dock så är all mat på Miljötinget redan vegetarisk.

Hur sover en?
En sover på golvet i sovsalar. Varje deltagare tar med sig liggunderlag/luftmadrass och sovsäck. Det finns olika sorters sovsalar, några tysta sovsalar, några för specifika könsidentiteter. Vilken sovsal du väljer är upp till dig.


Är det något speciellt en ska ta med sig?

Med liggunderlag/luftmadrass, sovsäck, tandborste, mobilladdare och gott humör blir Miljötinget en toppen upplevelse.

Ska en ta med sig pengar?
Förutom deltagaravgiften som din skola betalar så står Miljötinget för alla kostnader, kost och logi, aktiviteter och resor. Men det finns en cafeteria på Miljötinget med smörgåsar, godis m.m, vill du handla där står du själv för kostnaden.

Finns det duschar?
Ja!

Vad är syftet med Miljötinget?
Syftet är att skapa en mötesplats där ungdomarna behandlar sina frågor kring miljö och samhälle på sitt eget och därigenom samtida sätt. Miljötinget är skapat för att öka intresset och engagemanget för miljö - och samhällsfrågor bland ungdomar.

Vem ordnar Miljötinget?
Miljötinget arrangeras av Region Gävleborg och Region Dalarna tillsammans med en värdkommun. Evenemanget är helt politiskt och religiöst obundet.

Mitt barn vill åka på Miljötinget. Törs jag låta hen åka?
Självklart törs du låta ditt barn åka på Miljötinget. Vi har noll tolerans mot alkohol och droger under arrangemanget. Vi använder oss alltid av professionella väktare för att förhindra eventuella olyckor/säkerhetsrisker/brott. Vi har cirka 20 ungdomsledare som fungerar som funktionärer under helgen. Samt hjälp av kommunal personal som finns till för att upprätthålla säkerheten. Vårat säkerhetsarbete har alltid fungerat väldigt bra och det är ytterst sällan som någon råkat ut för något tråkigt under Miljötinget. Har du fler frågor är du mycket välkommen att kontakta oss (se Kontakta oss till höger på sidan).
Miljötinget

Följ oss på Snapchat

Responsive image

Miljötinget på Facebook
Miljötinget på Instagram

Kontakta oss

Projektledare Anna anna.b.sjogren@regiondalarna.se

Allmän information/kontakt info@miljotinget.se

Frågor om hemsidan webmaster@miljotinget.se